Când și de ce aveți nevoie de o ecografie Doppler

O ecografie Doppler este un tip de investigație noninvazivă cu ajutorul căreia se explorează sistemul arterial periferic și sistemul venos periferic. Această procedură medicală este o metodă de scanare noniradiantă și nedureroasă, care oferă o imagine de ansamblu asupra vaselor de sânge, a structurii lor și a dimensiunilor.

Când și de ce se realizează o ecografie Doppler?

Medicul cardiolog dintr-un centru medical multidisciplinar, așa cum este Atena Medical Center, poate recomanda o ecografie Doppler pentru o evaluarea țintită asupra arterelor sau venelor, pe segmente. Segmentele pentru care se poate realiza aceasta ecografie sunt:

  • Membre inferioare
  • Membre superioare
  • Carotide și vertebrale
  • Aorta abdominală
  • Aorta toracică
  • Iliacee
  • Renale
  • Cava superioară și cea inferioară

Ecografia Doppler este esențială în diagnosticarea afecțiunilor pacientului. Astfel medicul specialist va putea prescrie pacientului un tratament cât mai eficient.

De asemenea, acest tip de investigație se recomandă și atunci când medicul dorește să verifice eficiența unor tratamente, înaintea unei intervenții chirurgicale sau postoperator.

Care sunt bolile ce pot fi depistate cu o ecografie Doppler

Cu ajutorul unei ecografii Doppler, medicul cardiolog poate diagnostica dacă pacientul suferă de tromboză venoasă, boală arterială periferică, flebită sau insuficiență venoasă.

Tromboza venoasă acută

Această afecțiune presupune că în interiorul vaselor de sânge se formează cheaguri. Acestea devin periculoase pentru că pot migra și astfel se blochează complet vasele de sânge. Dacă pacientul nu se adresează medicului specialist la primele simptome, cheagul de sânge devine dur și blochează vasul de sânge. Fără tratament adecvat cheagul de sânge, denumit în termeni medicali tromb, va continua să crească. Dacă trombul, sau un fragment din acesta migrează șansele ca el să ajungă la plămâni sunt crescute. Astfel pacientul riscă să facă embolie pulmonară, care de cele mai multe ori este fatală.

Atunci când se realizează la timp o ecografie Doppler sunt vizualizate artele și astfel se poate localiza trombul.

Flebita

Flebita reprezintă inflamarea unei vene, a urmare a formării unuia sau mai multor cheaguri de sânge. Apare cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare, dar sunt cazuri în care a fost depistată această afecțiune la nivelul membrelor superioare sau a altor părți ale corpului.

Flebita este cel mai adesea cauza a inactivității prelungite, a sedentarismului, obezității sau a leziunilor suferite la nivelul membrelor.

Cel mai indicat tip de investigație recomandat în diagnosticarea flebitei este o ecografie Doppler.

Insuficiența venoasă

Această afecțiune apare atunci când valvele venelor de la picioare nu funcționează în parametrii normali, iar astfel nu mai împiedică sângele să curgă înapoi, urmând ca acesta să se acumuleze în vene. Este o afecțiune întâlnită cu precădere la femei, după vârsta de 50 de ani.

Pentru a putea fi diagnosticată această afecțiune medicală este recomandată o ecografie Doppler. Aceasta îi va permite medicului cardiolog să evalueze cât de repede curge sângele și care este direcția acestuia.

O ecografie Doppler nu necesită o pregătire prealabilă. Este indicat ca pacientului să poarte haine lejere și să nu poarte bijuterii în acea zi.

Acum poți programa online o ecografie Doppler la Atena Medical Center. Vă veți bucura de o investigație realizată de medici profesioniști care vor oferi un diagnostic sigur și un tratament corect.